KÖVESS MINKET: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Elégedettek workshopja
2014-07-06 17:41:00

Kakast vegyenek! Kakast vegyenek! – kiabálja a Művészetek Háza előtt a popcorn-árussá előléptetett színésznő, és a következő másodpercben egy teljes adag popcorn Szász János rendező arcán végzi. Forgatás zajlik, dolgoznak a workshoposok. Kilenc ember öt napra beköltözött a Csíkszereda központjában lévő, a kommunista esztétika minden gyönyörűségét felvonultató épületbe, vagy éppen kávézókba, szállodákba, és igyekezett elsajátítani a kamera előtti színészi játék sajátosságait. Kincses Réka Németországban élő rendező magyarul, Alexandru Gherman Londonban végzett rendező román nyelven tartotta a műhelymunkát. A női túljelentkezés miatt a férfiakat sokat kényeztették, hiszen csapatonként egy szál fiatalember képviselte az erősebbik nemet.

A forgatott jelenetek következőképpen alakultak: Kincses Réka az első alkalommal semmilyen információt nem szolgáltatott a karakterekkel vagy a történettel kapcsolatban, és úgy játszatta a színészeket. A második forgatásra már elcsepegtetett néhány tudnivalót, ismét játszottak és rögzítettek, majd elemezték a két felvétel közötti különbséget.

Alexandru Gherman is többször felvetette ugyanazt a jelenetsort, és különböző szemszögből vizsgálta a viszonyokat. A távolról rögzített játék, a közelképek sora, a két szereplő valamelyikére fókuszálás más-más hangulatú jeleneteket szült. A fegyelemre tanításnak is ez a módszere: filmben többször is felvesznek egy-egy jelenetet, időnként számos változatból születik a végleges verzió. Nem hagyhatsz el gesztusokat, nem hibázhatsz a szövegben, túl sokat nem változtathatsz a mimikádon.

Mindkét csapat kipróbálta a casting-helyzetet is. Kincses Réka, miután szigorú vizsgáztatóként „kimutatta a foga fehérjét”, magukat a színészeket kérte fel, hogy hozzák kellemetlen helyzetbe tesztelt kollégáikat. Alexandru Gherman szintén egyedül kezdte a „színészkínzást”, aztán további társakat gyűjtött maga mellé, (például Csutak Réka színművészt). A végeredmény? A színészek mindannyian azt állítják, hogy holnap nagyobb magabiztossággal jelentkeznének egy castingra.

Kivételezettnek éreztem magam, hogy számos jelenetsort végignézhettem, sőt, a kiértékelésekbe is belehallgathattam. Mindenki tudott örülni a másik sikerének. Időnként kritika is elhangzott, ennek ellenére sértődöttségnek, megbántottságnak nyomát sem láttam. Kis család lettek, melynek tagjai szeretik egymást. Irigyen csak én, a kukkoló távoztam, és éjjel azt álmodtam, hogy tolom a piros kocsit, és kiabálom, hogy: Kakast vegyenek! Kakast vegyenek!

Gergely Zsuzsa