KÖVESS MINKET: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
JÓT akarunk és JÓL akarjuk a jót
2014-07-08 04:44:00

Öt napig újra filmes központtá vált Csíkszereda. A július 2–6.között tartott második TIFFszereda Nemzetközi Filmfesztivál a friss magyar és román filmek mellett számos külföldi sikerfilmet is elhozott a székelyföldi városba. A közönség a többi között Szász János Kristály Glóbusz-díjas A nagy füzet című filmjét, Fliegauf Benedek Csak a szél című, Ezüst Medve-díjas alkotását és a kolozsvári TIFF idei fődíjas és alakítás-díjas filmjét, a Stockholmot láthatta.

A vasárnap esti fesztiválzáró ünnepségen Bogdán Zsolt művészeti igazgató arról beszélt, mennyi odaadásra és lelkesedésre van szükség egy filmes maraton megszervezéséhez. „A tavalyi hibákból leszűrtük a következtetéseket, idén teljesen másokat követtünk el” – mondta mosolyogva. Idén a Világbajnoksággal és az Ezer Székely Leány Találkozóval egy időben zajlott a TIFFszereda, ezért bizonyos napokon vagy órákban meg kellett harcolni a nézők érdeklődéséért. Egyértelmű, hogy egy ilyen horderejű esemény csak akkor maradhat életben, ha a város lakossága mellé áll és jelenlétével támogatja. Minden álom megvalósulásához szükség van a kölcsönös nyitásra, az egymásra figyelésre, a kezdeményezések közös ügyként való kezelésére. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke az Ezer Székely Leány Napján tartott beszédében a következőket mondta: “Több összefogásra van szükség, és akkor minden megoldódik.” Mindezt kiegészítette Böjte atya gondolatával: “Több munka, kevesebb cirkusz.” Bogdán Zsolt e két gondolatot fejtette ki a Művészetek Háza színpadán: “Tökéletesen igaza van, Borboly úr, hajszálra ugyanazt gondolom én is: összefogásra van szükség, és akkor megoldódnak a problémák. Itt a kezem, fogjunk össze, Borboly úr. Engem otthonról úgy indítottak el, hogy: hass, alkoss, gyarapíts. Akin, amikor, ahol tudsz, SEGÍTS – ezt mondta anyám. Gondolom, Önök is ebben a nevelésben részesültek. Ugyanazon a szülőföldön osztozunk, ugyanabban a szülőföldben gondolkodunk. JÓT akarunk és JÓL akarjuk a jót. Ez az egyenes beszéd, Borboly úr” – mondta Bogdán Zsolt, és összefogásra nyújtotta kezét. Szavait és gesztusát tapssal köszönte meg a közönség.

Nagy Mihály Zoltán, a Román Kulturális Intézet alelnöke felszólalásában hangsúlyozta: a TIFFszeredának köszönhetően a Székelyföld is bekerült a filmes körforgásba, megismerhette a világ különböző részein születő alkotásokat. Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium államtitkárának üzenetét tanácsosa, Bartha Réka tolmácsolta. A köszöntő szavak a TIFFszereda születésének pillanatát idézték, a rendezvény fejlődéséről, növekedéséről szóltak.

A Gála közönsége a záróvetítés előtt megnézhette azt a három videoklipet is, amelyet az EducaTIFF program 9–11. osztályos csoportja készített a TIFFszereda négy és fél napja alatt. A klipek erdélyi zenekarok dalait kísérik. Dimény Áron színművész, a TIFFszereda művészeti koordinátora arról beszélt, hogy a kis csapat már-már a lehetetlenre vállalkozott. Rövid idő alatt olyan minőségű alkotásokat hozott létre, amelyek megvalósítása hivatásos stáboknak akár tíz napjába is belekerült volna. A műhelymunka irányítói között volt Nagy Marcell is, aki a Kertész Imre Nobel-díjas író Sorstalanság című regényéből készült, 2005-ös Koltai Lajos-film gyerek főszereplője volt. Nagy Marcell azóta operatőrnek tanult, és tehetségét e téren is bizonyította. „Fogunk még hallani róla” – mondta Dimény Áron, Nagy Marcell Sorstalanság-beli színészpartnere.

Az estét a Stockholm című spanyol film, egy remekül eljátszott, szépen fényképezett szerelmi történet zárta.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók, partnerek és szponzorok segítségét: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Román Kulturális Intézet, Magyar Külügyminisztérium, Magyarország Főkonzulátusa, Bethlen Gábor Alap, RMDSZ, Communitas Alapítvány. Szponzorok: EnergoBit, Promod, Friss, Nobila Casa, Decorint, Waberer’s, KonZOL Studio, Harvíz, Café Jazz, Bioeel, Harmopan. Hivatalos autó: Mercedes. Hivatalos vetítőgép: Epson. Partnerek: MTVA, Duna TV, Alutus Nyomda, Mozaik Consulting, Wedas, Indigo, Szakszervezetek Művelődési Háza és további támogatók, partnerintézmények és médiapartnerek.