KÖVESS MINKET: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Janovics egy könyvben, három nyelven
2014-07-05 15:07:00

Kolozsvár után Csíkszeredában, a TIFFszeredán is bemutatták a Janovics – az erdélyi Hollywood megteremtője című könyvet, amely három (magyar, román és angol) nyelven mutatja be Janovics Jenő életét és szerteágazó munkásságát. A kolozsvári színház igazgatójaként Janovics nem csupán az erdélyi színjátszás fellendítését és korszerűvé tételét támogatta, hanem a magyar filmgyártás úttörőjévé is vált. Már 1899-ben filmjeleneteket használt a színházi előadásokban. A sárga csikó című, 1913-ban készült film, amelyet a Pathé-testvérek támogatásával forgattak, 137 kópiában járta be a világot Amerikától Japánig. Gyakorlatilag a hollywoodi sztárrá lett Kertész Mihály és Korda Sándor karrierje is Janovics mellett indult.

Zakariás Erzsébet és Andreea Iacob, a könyv két szerkesztője szerint Janovics Jenő személyiségéről túl keveset tudunk és beszélünk. Zágoni Bálint könyvben és dokumentumfilmben is foglalkozott a témával, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál is többízben emléket állított az igazgató-rendezőnek, de ennél sokkal többet érdemel Janovics, akit a 20. század eleji történelem egyetlen rendszere sem szeretett.

A szerzők az adatgyűjtésről, a Janoviccsal kapcsolatos, ezidáig közzé nem tett, kincset érő információkról is meséltek. Nehéz volt megjelentetniük a könyvet, három kiadó is visszadobta a kéziratot, végül az anyagi fedezetet is ők maguk teremtették elő.

A könyvbemutatón Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című, 2011-es dokumentumfilmjéből is levetítettek részeket. A kötet és a film párbeszédet folytat egymással, és számos adalékkal szolgál a Kolozsvárból erdélyi Hollywoodot teremtő Janovics Jenőről.

Gergely Zsuzsa