KÖVESS MINKET: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Magyar-román filmes találkozó
2014-07-05 19:07:00

A szombat reggeli közönségtalálkozón kicsit úgy érezhették magukat a résztvevők, mint annak idején a film.dok magyar-román dokumentumfilm fesztiválon, amelynek szintén Csíkszereda adott otthont. Két nyelven zajlott a beszélgetés, mindkét országot érintő kérdések kerültek terítékre. Érezni lehetett a kölcsönös érdeklődést, kíváncsiságot és azt a nyitottságot, amely a nemzetközi seregszemléknek sajátja. A magyar Csend és kiáltás és A nagy füzet, valamint a román #Selfie és Lóerő című filmek alkotói ültek a hosszú asztalnál. Szász János a román újhullámos történetek őszinteségét és igazságát „irigyelte”, Olimpia Melinte arról mesélt, hogy a magyar filmművészettel elsősorban a kolozsvári TIFF-en szokott találkozni és mindig örömét leli a látottakban.

Közönségfilmek és művészfilmek örökzöld harcából ezúttal sem került ki senki győztesen. Romániában többnyire súlyos, komor filmek készülnek, a könnyedebb hangvételű alkotások vagy a vígjátékok szinte teljesen hiányoznak a palettáról – mondta Olimpia Melinte, a Selfie egyik szereplője. 2013-ban a #Selfie csalogatta a legtöbb nézőt a mozikba, nem véletlenül. Kamaszokról szól, és humorosan, játékosan, de komoly gondokkal is szembesít. Például azzal, vajon a szülők tudják-e, mi játszódik le tizenéves gyermekeikben.

Kende János, a Csend és kiáltás című Jancsó-film operatőre azt a szomorú tényt említette, hogy a ’68-as alkotás stábjából már csak ő van életben. Elbúcsúztattunk egy nemzedéket, és a fiatalok között nem mindig találni hasonlóan erős színész egyéniségeket.

Színház és film viszonya, a színészek kiszolgáltatottsága, a szabadúszás veszélye is szóba került. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy nincs szakadéknyi különbség a színházban és a filmben foglalkoztatott színészek között. Legfeljebb az intézményigazgatók szigorúsága akadályozza a két világ közötti átjárást.

Hangulatos beszélgetés volt, amelybe anekdoták és lírai pillanatok is beférkőztek. Megmosolyogtuk Kende János szemüvegét, amelyet két villából hozott össze Bartha Ciupe Ernő képzőművész. Még Ady Endre remek soraiban is részünk volt Bogdán Zsolt színművésznek köszönhetően, aki gyönyörű idézettel vezette fel egyik kérdését. Aztán „elengedtük” a délelőtti találkozót, ahogyan Szász János elengedte A nagy füzetet.

Gergely Zsuzsa