FOLLOW US ON: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Frumoasele vacanțe
2014-07-06 09:13:00

Frumoasele vacanțe (1967) este o comedie romantică, lucrare româno-maghiară (poate prima!, după unele informații) care dacă s-ar produce azi, s-ar putea regăsi uşor printre cele câteva mega-producţii actuale, prin prisma epicului poveştii şi bugetului generos – pot fi numărate pe degete filme precum Closer to the Moon, Restul e tăcere (ale lui Nae Caranfil) sau Condamnat la viaţă (Bogdan Dreyer) – cu spirit mai global și totodată beneficiind de o transpunere prezentabilă pe ecran.

În pelicula de față, regizată de Karoly Makk, avem filmări din elicopter, locaţii diverse şi un scenariu cu mult umor şi zvâc. Totul orbitează în jurul a doi casanova unguri și o româncă. Duo-ul (un fel de Tony Curtis si Cary Grant maghiari) practică escrocheria sentimentală – de tip Dem Rădulescu, în Astă seară dansăm în familie (1972) – la lacul Balaton, loc frecventat în anii ’60 de o grămadă de dame vestice. În peisaj îşi face loc o româncă (apariţie răpitoare, interpretată de Ilinca Tomoroveanu), care trebuie să ajungă de urgență la București. Motiv pentru care amorezii lasă baltă nişte nemțoaice și trec granița.

Totul se preface într-un road movie cu elemente amoroase și niscaiva gaguri geo-strategice, care și-ar găsi public și-n ziua de azi. Film de referință pentru un anume belle epoque comunist-estival-litoral (chit că la malul lacului, nu al mării).

Ion Indolean

Filmul va fi proiectat duminică la ora 16 la Casa Artelor.