FOLLOW US ON: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Vrem BINELE în mod FRUMOS
2014-07-08 04:44:00

Timp de cinci zile orașul Miercurea Ciuc a devenit iarăși centrul filmului. Organizat pentru cea de-a doua oară, între 2-6 iulie 2014, Festivalul Internațional de Film TIFF la Miercurea Ciuc a adus în oraș nu numai cele mai noi filme românești și maghiare, dar și numeroase filme de succes din străinătate. Publicul din Miercurea Ciuc a avut ocazia să vizioneze, printre altele, filmul lui János Szász Marele caiet, premiat cu Globul de cristal, creația lui Benedek Fliegauf Numai vântul, premiat cu Ursul de argint, și filmul Stockholm, premiat anul acesta pentru cea mai bună regie și pentru cea mai bună interpretare a festivalului TIFF din Cluj.

Duminică seara cu ocazia ceremoniei de închidere a festivalului, directorul artistic Zsolt Bogdán a vorbit despre devotamentul și entuziasmul necesar pentru a organiza un astfel de maraton al filmului. „Am tras concluziile după greșelile din anul trecut, anul acesta am făcut cu totul alte greșeli”, a spus glumind. Anul acesta TIFF la Miercurea Ciuc s-a desfășurat odată cu Campionatul mondial de fotbal și cu Festivalul „O mie de fete secuience”, și de aceea în anumite zile sau ore a trebuit să se confrunte cu acestea pentru a atrage atenția spectatorilor. În mod cert un eveniment de o asemenea amploare poate supraviețui numai în cazul în care locuitorii orașului îl susțin prin prezența lor. Pentru a îndeplini orice vis este necesar o deschidere reciprocă, atenție la celălalt, tratarea inițiativelor ca o cauză comună. Cu ocazia festivalului „O mie de fete secuience”, D-l Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a spus: „Avem nevoie de mai multă solidaritate și atunci putem rezolva fiecare problemă.” A mai adăugat gândurile părintelui Csaba Böjte: „Mai multă muncă, mai puțin circ.” La aceste gânduri s-a referit și Zsolt Bogdán pe scena Casei Artelor. „Aveți perfectă dreptate, domnule Borboly, cred exact același lucru: avem nevoie de solidaritate și atunci rezolvăm problemele. Vă dau mâna, domnule Borboly, să ne alăturăm. Pe mine m-au îndrumat de acasă cu îndemnul să AJUT pe cine, când și unde pot. Asta mi-a spus mama. Cred că și Dvs., stimați spectatori, ați primit o educație asemenătoare. Împărtășim același pământ natal, ne gândim la aceeași obârșie. Vrem BINELE în mod FRUMOS. Asta-i vorba dreaptă, domnule Borboly” – a spus Zsolt Bogdán întindu-și mâna. Cuvintele și gestul lui au fost mulțumite de public cu aplauze.

În prelegerea sa, vicepreședintele Institutului Cultural Român, Mihály Zoltán Nagy a subliniat că datorită festivalului TIFF la Miercurea Ciuc, Ținutul Secuiesc a intrat în circulația filmelor și a putut cunoaște creațiile provenite din multe colțuri ale lumii. Mesajul secretarului de stat al Ministerului Culturii, Csilla Hegedüs, a fost transmis de consilierul dumneaei, Réka Bartha. Cuvintele ei de salut au evocat momentele nașterii și dezvoltării festivalului.

Spectatorii galei au vizionat cele trei videoclipuri pregătite în cursul celor patru zile și jumătate ale festivalului de către grupul de elevi din clasele 9-11, participanți ai programului EducaTIFF. Aceste clipuri însoțesc melodiile unor trupe transilvănene. Actorul Áron Dimény, coordonatorul artistic al festivalului TIFF la Miercurea Ciuc, a vorbit despre faptul că acest mic grup a încercat aproape imposibilul. În scurt timp au realizat creații de calitate, ceea ce ar fi fost posibil pentru profesioniști în cel puțin zece zile. Printre coordonatorii programului s-a numărat și Marcell Nagy, care a fost copilul protagonist al filmului lui Lajos Koltai din 2005, inspirat din romanul Sorstalanság (Fără destin) al lui Imre Kertész, laureat al premiului Nobel pentru literatură. De atunci Marcell Nagy a devenit cameraman și și-a demonstrat talentul și în acest domeniu. „Vom mai auzi de el” – a spus Áron Dimény, partenerul lui Marcell Nagy în filmul Fără destin.

Seara a luat sfârșit cu proiectarea filmului spaniol Stockholm, povestea de dragoste bine jucată și excelent fotografiată.

Organizatorii doresc să mulțumească și pe această cale susținătorilor, partenerilor și sponsorilor: Consiliul Local al Municipiului Miercurea Ciuc, Departamentul pentru Relații Interetnice, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Fondul Bethlen Gábor, UDMR, Fundația Communitas. Sponsori: EnergoBit, Promod, Friss, Nobila Casa, Decorint, Waberer’s, KonZOL Studio, Harvíz, Café Jazz, Bioeel, Harmopan. Mașina oficială: Mercedes. Proiector oficial: Epson. Parteneri: MTVA, Duna TV, Tipografia Alutus, Mozaik Consulting, Wedas, Indigo, Casa de Cultură a Sindicatelor și alți susținători, instituții partenere și parteneri media.