FOLLOW US ON: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Câinele japonez
2014-07-05 11:27:00

Cristian Jurgiu, se află la debut în lungmetraj! Cu un titlu ofertant, ce lasă loc multor intepretări, al său Câinele japonez e o variantă a Moromeţiilor pusă în contextul actual. Legătura – cea evidentă – e făcută de Victor Rebengiuc – într-o prestaţie puternică ce aminteşte de Ilie cel conflictual şi legat de glie, date ce reprezintă, de altfel, legătură referenţială-intertextuală cu filmul lui S. Gulea.

Protagonistul nu s-ar prea despărţi de pământul pe care o ceată de cvasi-capitalişti i-l vânează cu saliva curgând valuri, valuri – ca apa ce i-a furat agoniseala de-o viaţă şi l-a transformat într-un simplu sinistrat. De altfel, conflictul mocnit orbitează în jurul refuzului său, iar alte elemente narative conexe sunt introduse pentru o supradimensionare narativă. Fiul lui, plecat şi căsătorit în Japonia, vine cu soţia şi copilul (niponă, respectiv juma’-nipon), să-i facă o vizită de... curtoazie; şi aduc şi un simpatic patruped vorbitor de plastic.

Apoi totul se leagă, povestea se dezvoltă, personajelor le sunt dezvăluite concepţiile existenţiale contradictorii, pe fondul unor tablouri obţinute din staticul camerei şi oarecarea depărtare de subiecţi, în ceea ce reprezintă o reimaginare (sau o updatare) a Noului Val.

Ion Indolean