FOLLOW US ON: follow us on facebookfollow us on youtubecontact usmobile version HU | RO | EN
tiff logo    
 
Unde figurile din plastilină prind viață
2014-07-06 09:23:00

Într-un moment pe masă sunt numai creioane colorate, plastilină, coli albe de hârtie și cuburi lego, în celălalt acestea prind viață. În forma unui copil, pirat, polițist sau un câine, aceste figuri încep să-și trăiască povestea imaginată de copii tineri, stârnind admirația adulților.

Fiindcă ceea ce se întâmplă în tabăra de film EducaTIFF Miercurea Ciuc de la Lăzăreni, județul Harghita, este pur și simplu magic. Instructorii copiilor au fost și ei uluiți de entuziasmul copiilor din clasele 5-8. În cursul acestor șase zile de tabără misiunea lor a fost să facă un film de animație care se poate proiecta nu numai părinților dar și spectatorilor festivalului TIFF la Miercurea Ciuc. Copiii sunt greu de reținut de la locația fimărilor, de la lumini și de la cameră. Abia își termină masa de prânz, repede fug înapoi să-și continue povestea în șura mare transformată într-un studio de filmare situată pe frumoasa proprietate a Fundației András. Copiii au scris basme împreună, au imaginat și au format personaje, le-au desenat mimică, răni și fundal. Pentru mulți dintre ei acest gen de film nu este o noutate. După tutorii lor mulți au încercat deja să-și creeze filme de animație mai devreme, folosind aplicațiile telefoanelor mobile sau simplu, cu o bucată de hârtie și un creion.

Colegii lor mai în vârstă, liceeni din clasele 9-11 au făcut tabără la Centrul Educațional Soros din Miercurea Ciuc. Eu au avut o altfel de misiune: să filmeze clipuri video pentru piese scrise de trupe de rock din Transilvania. Ei au fost la fel de entuziasmați – au acceptat chiar să filmeze și în timpul nopții numai ca să ridice standardele.

Dacă au reușit sau nu, rămâne de văzut duminică după-amiază, înaintea începerii proiecțiilor TIFF Miercurea Ciuc. Atunci spectatorii festivalului vor putea urmări poveștile lor și abia așteaptă să vadă creațiile acestori tineri talentați.